Co je krystalizovaný med?

Co je krystalizovaný med?

23. srpna 2024

Krystalizovaný med je med, který začal tvořit malé cukernaté krystaly. Tento přirozený jev se může vyskytnout u některých druhů medu a neznamená, že by byl med pokažený či nekvalitní.

Proč se to děje?

Krystalizace medu je způsobena chemickými vlastnostmi medu, včetně poměru glukózy a fruktózy, a také teplotou, při které byl uložen. Některé druhy medu mají tendenci krystalizovat rychleji než jiné.

Je krystalizovaný produkt od SupraMedEx poživatelný?

Ano, určitě! Případná krystalizace produktu je v důsledku krystalizace medu, který slouží ke konzervování výtěžků z medicinálních hub a rostlin/bylin. Takový produkt Je plně poživatelný a má všechny výživové vlastnosti produktu. Pokud byste preferovali produkt v tekuté formě, můžete ho jednoduše vrátit do tekutého stavu pomocí vodní lázně.

Doporučujeme nesnažit se zahřát produkt přímo, ani na sporáku, a již vůbec ne v mikrovlnné troubě. Důvod, proč se nedoporučuje používat mikrovlnnou troubu, je ten, že mikrovlnný ohřev může být nevyrovnaný a může způsobit přehřátí nebo lokální přehřátí medu, což by mohlo poškodit jeho chuť a texturu, nebo dokonce snížit jeho výživovou hodnotu a kvalitu.

Potřeby na odstranění krystalizace medu pomocí vodní lázně

nádobu s krystalizovaným produktem

větší hrnec na ohřev vody

teplou vodu pro vodní lázeň

kuchyňský teploměr pro kontrolu teploty vodní lázně

Postup

Připravte hrnec s vodou: naplňte dostatečně velký hrnec teplou vodou. Voda by měla být dostatečně teplá, ale ne horká, aby nedošlo k přehřátí produktu.

Umístěte nádobu s medem do vody: umístěte nádobu s krystalizovaným medem do hrnce s teplou vodou. Ujistěte se, že nádoba je dobře uzavřená, aby se zabránilo pronikání vody do produktu. Nádoba s produktem by měla být ponořena do vodní lázně alespoň do poloviny až dvou třetin své výšky.

Zvolte nízkou teplotu: nastavte teplotu sporáku nebo vařiče na nízkou úroveň. Můžete dokonce vypnout hořák, jakmile voda dosáhne požadované teploty do 40°C, a nechat produkt stát ve vodní lázni.

Kontrolujte teploty vody vodní lázně: vložte kuchyňský teploměr do vody tak, aby byl ponořený, ale nedotýkal se dna hrnce. Počkejte několik minut, dokud teploměr neukáže teplotu kolem 40°C. Důkladné měření teploty vody vodní lázně vám pomůže dosáhnout optimálního výsledku při odstranění krystalizace produktu a zachování jeho kvality. Udržujte teplotu vody stabilní po celou dobu zahřívání produktu vodní lázní.

Stačí počkat: med v produktu se bude pomalu rozpouštět a krystaly se rozplynou. Tento proces může trvat nějakou dobu, v závislosti na množství a typu medu v produktu.

Zkontrolujte konzistenci: nastavte teplotu sporáku nebo vařiče na nízkou úroveň. Můžete dokonce vypnout hořák, jakmile voda dosáhne požadované teploty do 40°C, a nechat produkt stát ve vodní lázni.

Nyní můžete med použít: vychutnejte si váš med v tekuté formě, připravený k použití.

Máte otázky nebo potřebujete další informace?

Jsme tu pro vás! Pokud máte jakékoli otázky ohledně našich produktů nebo potřebujete další informace, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je naší prioritou.

Zavolejte nám

Zastihnete nás
Po - Pá: 8 - 15 hod.

Napište nám